Sastojci:
500 ml punomasnog mleka
250 ml slatke pavlake (min. 30% mlečne masti)
150 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
3 žumanca
100 g kvalitetne čokolade (po izboru)
Uputstvo:
Priprema baze sladoleda:
U šerpu stavite mleko i slatku pavlaku, te ih zagrejte na srednje jakoj vatri, ali ne do tačke ključanja. Smanjite temperaturu čim primetite da se mleko zagreva.
U međuvremenu, u drugoj posudi, umutite žumanca sa šećerom dok ne dobijete svetložutu i kremastu smesu.
Kada mleko i pavlaka dostignu odgovarajuću temperaturu, postepeno ih dodajte u smesu sa žumancima i šećerom. Mešajte neprestano kako biste sve sjedinili.
Vratite celokupnu smesu u šerpu na srednje jaku vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Pazite da ne dovedete do ključanja kako se ne bi stvorile grudvice.
Sklonite smesu sa vatre i dodajte ekstrakt vanile. Dobro promešajte.
Prebacite smesu u posudu i pokrijte je prozirnom folijom, tako da folija dodiruje površinu smese. To će sprečiti stvaranje kondenzacije. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom je stavite u frižider na najmanje 2 sata, po mogućstvu preko noći.
Priprema čokoladnog dela:
Dok se osnova sladoleda hladi u frižideru, možete pripremiti čokoladni deo sladoleda.
Otopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj. Ako koristite čokoladu sa većim procentom kakaa, možete je kombinovati sa malo putera kako bi sladoled bio kremastiji.
Spajanje osnove i čokoladnog dela:
Kada je osnova sladoleda potpuno ohlađena, izvadite je iz frižidera i izvadite vaniliju iz nje.
Podelite osnovnu smesu na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu i dobro promešajte kako biste dobili čokoladnu smesu.
Uključite aparat za sladoled prema uputstvima proizvođača. Ako nemate aparat za sladoled, smesu možete ručno zamrzavati.
Postepeno sipajte smesu od vanile i čokoladnu smesu u aparat za sladoled i obradite prema uputstvima proizvođača. Ako ručno zamrzavate sladoled, smesu stavite u posudu za zamrzavanje, pokrijte je prozirnom folijom i stavite u zamrzivač. Svakih 30 minuta izvadite posudu i dobro promešajte smesu kako biste sprečili stvaranje kristala leda.
Kada je sladoled gotov, prebacite ga u posudu za čuvanje sladoleda i stavite je u zamrzivač kako bi se dodatno stegao.
Sladoled je spreman!
Nakon što se sladoled dovoljno stegne, možete ga poslužiti i uživati u savršenoj kombinaciji ukusa vanile i čokolade. Možete ga servirati u kornetu, posudi za sladoled ili dodati omiljene prelive i poslastice za ukusno iskustvo sladoleda.
Podsećamo vas da kornete za sladoled, posude, kao i kašike za savršene kugle možete da pronađete u Plus Cash&Carry-ju, koji se nalazi u Tržnom centru Zmaj u Zemunu.
Uživajte u vašem domaćem sladoledu sa ukusom koji će vas oduševiti!
Napomena: Ovaj recept je za osnovnu kombinaciju vanilije i čokolade, ali možete eksperimentisati sa drugim ukusima i dodacima po želji, kao što su voće, orašasti plodovi, karamel, itd. Slobodno prilagodite recept prema vašim ukusima i preferencijama.